Profs

Bart WK bij de profs Bart straalt in zijn wereldkampioenentrui

In zijn eerste seizoen bij de profs wint Bart 9 crossen en staat hij op het podium van het BK. In Mol wordt hij derde na Mario De Clercq en Erwin Vervecken.

2001-2002 is een overgangsjaar maar een seizoen later maakt Wellens veel indruk.

Met 10 overwinningen, de eindwinst in de wereldbeker én de eerste wereldtitel bij de profs in het Italiaanse Monopoli is het een seizoen om in te kaderen. Wereldkampioen veldrijden bij de profs, een jongensdroom die uitkomt op 2 februari 2003. Bart en vader Lucien Wellens vliegen elkaar na de finish om de hals en laten de tranen van geluk de vrije loop.

De eerste woorden van Lucien: “Je hebt een goede koers gereden, jongen!”

Het seizoen 2003-2004 is een grand cru, het beste in de carrière van Bart Wellens.

Maar liefst 23 zeges benadrukken een ongekende dominantie. Wellens wint het eindklassement in de Superprestige en de GVA-trofee. Hij wordt in Lille voor het eerst Belgisch kampioen bij de profs en de kers op de taart is een tweede wereldtitel. In het Franse Pontchâteau klopt Wellens Mario De Clercq nipt in de sprint na één van de spannendste WK’s ooit. “Hij schoot zelfs uit zijne pedal”, zijn de woorden van co-commentator Paul Herijgers net na de finish.

“Dat was mijn droom, De Clercq kloppen in de sprint,” zegt Bart in een eerste reactie.

2004-2005 staat in schril contrast met het jaar voordien. Wellens wint in zijn regenboogtrui slechts één cross: Essen. Het plotse overlijden van ploegmaat Tim Pauwels, koudvuur in de kuit net voor de start van het seizoen en sponsorproblemen liggen aan de basis.

In de winter van 2005-2006 staat Wellens er opnieuw. Met acht zeges en een derde plaats op het BK in Tervuren herpakt hij zich.

Het seizoen 2006-2007 is één lange aanloop naar het WK in Hooglede-Gits: Wellens heeft op tijd de juiste vorm te pakken en wordt in Hamme-Zogge voor de tweede keer Belgisch kampioen bij de profs. Sven Nys en hij zijn de topfavorieten voor de regenboogstrijd in eigen land drie weken later. Maar al vroeg in de koers tikt een motard een waterbak aan waardoor Wellens ten val komt. Hij breekt bij die smak zijn pols en weg WK.

2007-2008 is voor Wellens het seizoen van de regelmaat.

Hij wordt tweede in de eindstand van de Superprestige, de Wereldbeker én de GVA-trofee. Ook op het BK in Hofstade grijpt hij de tweede stek, achter Sven Nys.

Eind 2011 wint Wellens nog eens een klassementscross: na materiaalpech van Sven Nys baant hij zich door de Essense modder een weg naar winst. Het is zijn laatste grote zege. Op 6 februari 2013 wint Bart Wellens een laatste keer. In de Parkcross van Maldegem klopt Wellens regerend wereldkampioen Sven Nys.