Over Bart

Veldrijden zit bij de familie Wellens in het bloed

Bart in de materiaalpostKleine Bart moedigt pa Lucien aan vanuit de materiaalpost

Bart kwam dankzij pa Lucien met het veldrijden in contact. Lucien Wellens was gebeten door de cyclocrossmicrobe. Wanneer vader Wellens wedstrijden rijdt bij de masters, staat Bart voor hem in de materiaalpost met een reservefiets. Enkele jaren later werden de rollen omgekeerd. Lucien fungeerde zo goed als wekelijks voor Bart en broer Geert  als mekaniker op de cross.

Buiten categorie

Eén verschil is treffend: Lucien was steengoed maar reed altijd voor de ereplaatsen... terwijl Bart altijd al een 'primus' is geweest. Van bij de jeugdcategorieën was Bart iemand 'buiten categorie'. Zo werd Bart bij de jeugd al winnaar van heel wat wedstrijden in Nederland, werd hij Belgisch scholenkampioen in Helchteren enz. Nadien -als veldrijder- werd Bart maar liefst 7 jaar op rij Belgisch kampioen... en dat bij alle jeugdcategorieën. Hij vocht in al die jaren wel een hevige strijd uit met Sven Nys, die slechts 1 jaar ouder was en dus meerdere keren met Bart de degens kruiste in kampioenschappen en andere crossen.

Geert

Ook Geert maakt furore in de jeugdcategorieën: hij wordt Belgisch kampioen bij de nieuwelingen (Soumagne 1999) en de junioren (Mol 2001). Eén keer wint Geert een profcross: in 2004 in het Italiaanse Silvelle ‘klopt’ hij zijn broer Bart. Voor Geert een zege om nooit te vergeten. In 2007 wordt Geert tweede op het wereldkampioenschap voor militairen in Polen. Een zilveren plak waar de soldaat veel waarde aan hecht. Op 9 januari 2010 verrast Geert vriend en vijand met de titel bij de elite zonder contract in Oostmalle.

"de plek"

De broers Wellens krijgen de cross met de paplepel mee en leven zich uit op hun zelf ontworpen parcours op ‘De Plek’, de hoek van de Maalderstraat en de Bremlaan in Vorselaar, hun territorium achter het ouderlijke huis. Balkjes, verhoogde bochten, sprongetjes, na verloop van tijd zit alles in hun parcours. Heroïsche duels die de oudste Wellens zo goed als altijd wint, zijn de volgende stap.

Geert begint te koersen omdat Bart het ook doet, de broers vertrekken vaak samen op training maar arriveren bijna even vaak niet samen na de zoveelste discussie over welke snelheid ze willen aanhouden.

Na zijn eerste profwereldtitel in 2003 draagt Bart de regenboogtrui op aan Geert. “Deze trui is voor de helft die van mijn broer. Al zijn vrije tijd heeft hij opgeofferd om achter de auto te trainen.”

Kampioenschapsrenner

Als jongste renner ooit (en nog steeds bij de beloften) won hij al een Superprestige-manche in Hoogstraten (98-99) en een Wereldbeker-manche in Kalmthout (99-00)! Ondertussen heeft hij een indrukwekkend palmares bij elkaar gereden. Hij werd 9 x Belgisch kampioen (in alle categorieën), 4 x Wereldkampioen, winnaar van alle regelmatigheidscriteria (Superprestige, Wereldbeker en GVA-trofee), nummer 1 op de wereldranglijst van de UCI, zegekoning... en winnaar van tientallen veldritten in binnen- en buitenland.