Beloften

Bart WK in Poprad Bart wordt een eerste maal Wereldkampioen!

Na een tweede plaats in Montreuil op het WK in 1997 is de volgorde een jaar later in het Deense Middelfahrt dezelfde. Maar in 1999 is het aan Wellens: in Poprad pakt hij zijn eerste wereldtitel bij de beloften.

Vijf jaar na de eerste gaat de bekendste stoet ter ere van Bart Wellens uit. Wellens heeft in 1999 in het Slovaakse Poprad zijn eerste wereldtitel bij de beloften gewonnen. In de zomer trekt een stoet waarin het leven van Bart wordt uitgebeeld, door het dorp.

1999 is het jaar van de doorbraak voor Bart

Hij wordt niet alleen wereldkampioen maar wint als belofte drie klassementscrossen bij de elite. Bovendien is hij met zijn zege in Hoogstraten op dat moment de jongste winnaar ooit van een manche in de Superprestige.

Het seizoen na zijn doorbraak pakt Wellens 4 zeges in A-wedstrijden met als uitschieter de wereldbekercross in Kalmthout. Daarmee wordt hij ook de jongste winnaar ooit van een wereldbekermanche. Dat record houdt stand tot in 2014, wanneer Mathieu van der Poel de wereldbekercross in Hoogerheide op zijn naam schrijft. Bovendien snelt Bart op het einde van het seizoen 1999-2000 in het Nederlandse Sint-Michielsgestel naar zijn tweede wereldtitel bij de beloften.